a message from our sponsors
Leave a comment

Βρέθηκε τελικά το νόημα της εξέγερσης

Έλληνες επιστήμονες ισχυρίζονται εδώ και λίγους μήνες ότι έχουν στην κατοχή τους έναν άνθρωπο οι παράξενες ιδιότητες του οποίου μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για την απάντηση αυτού του μεγάλου πανανθρώπινου ερωτήματος: την ύπαρξη ή όχι νοήματος στην εξέγερση.

Ο μυστηριώδης άντρας, Α.Μ., ετών 42, βρίσκεται εδώ και 3 χρόνια έγκλειστος στο άσυλο φρενοβλαβών “Παναγία Μυρτιδιώτισσα”. “Στην αρχή νομίζαμε ότι πρόκειται για μια κοινότοπη ανίατη περίπτωση με βίαιο ιστορικό, καθώς μας συστήθηκε, εμφανώς ανήσυχος, διαβεβαιώνοντας πώς γνωρίζει τα μυστικά του νοήματος της εξέγερσης. Τέθηκε αμέσως σε φαρμακευτική καταστολή και όταν έγινε πιο συνεργάσιμος αρχίσαμε κάποιες συζητήσεις μαζί του”, θυμάται ο Κ.Ρ., διευθυντής της πτέρυγας όπου κρατείται. “Μας έκανε εντύπωση ότι κουβαλούσε πάντα μαζί του ένα χρωματιστό κομμάτι χαρτί, που πίεζε έντονα όταν έπεφτε σε παραλήρημα. Όταν καταφέραμε να του το αποσπάσουμε, περιμέναμε να δούμε τον Χριστό ή κάποιον άγιο, αντ’ αυτού αντικρίσαμε μια γυμνή ανδρική μορφή”. Χάρις στη χρονολόγηση με άνθρακα 14 και εξελιγμένες φασματομετρικές μεθόδους, το χρωμοσκοπικό εργαστήριο του Α.Π.Θ. απεκατέστησε την εικόνα της μορφής στην εκτύπωση που χρονολογείται πίσω στο 1992 με 1994 – πρόκειται δηλαδή για μια από τις ιστορικά πρώτες εκτυπώσεις από το Internet στην Ελλάδα.

Συνομιλώντας με τον Α.Μ., επιβεβαιώθηκε ότι όντως η φωτογραφία ήταν εκτύπωση από τον πρώτο γυμνό άντρα που “κατέβασε” από το Internet πριν 25 χρόνια. “Είναι το νόημα, είναι το νόημα, αυτός είναι το νόημα της εξέγερσης”, μας εξηγεί χαρακτηριστικά. Οι αρμόδιοι γιατροί εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχοι, καθώς μια τέτοια ιστορία “θα μπορούσε να πυροδοτήσει παραληρηματικές καταστάσεις στον ευρύτερο πληθυσμό”. “Η εύρεση ‘νοήματος’ σε εγγενώς α-νόητες καταστάσεις όπως ο έρωτας ή η εξέγερση”, προειδοποιεί ο Κ.Β., εγκληματολόγος-ψυχίατρος, “τροφοδοτεί αποπροσωποποιητικές καταστάσεις που προσομοιάζουν την ψύχωση. Τα επίπεδα επικίνδυνων και παραβατικών συμπεριφορών αυξάνονται, το ίδιο τα επίπεδα ανοχής και έκφρασης της βίας. Μια επιστημονική μπαρούφα σαν και αυτή, θα μπορούσε να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη νεολαία, αλλά και σε ανθρώπους οικογενειάρχες, ακόμα και στη λειτουργία του κράτους”.

Ο Α.Μ. έχει ήδη τεθεί σε απομόνωση, ενώ έχουν απαγορευθεί οι επισκέψεις. Στην ερώτηση “γιατί δεν απομακρύνουν οριστικά το φθαρμένο χαρτί από τα χέρια του;”, ο Κ.Β. χαμογελά συγκαταβατικά. “Δεν είμαστε αστυνομία εδώ, ο καθένας εδώ έχει δικαίωμα στην αυταπάτη του και ο ασθενής Α.Μ. στη δική του. Βρισκόμαστε εδώ για το δικό τους καλό και για να μην απασχολούν τον υγιή πληθυσμό με τις ασυναρτησίες τους”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.