art
Leave a comment

Άγιος Morrissey

Τον Μάρτιο του 2007 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα η πλέον οριστική βιογραφία του Morrissey από τον Mark Simpson, σε εκπληκτική μετάφραση του Λύο Καλοβυρνά.

Ο Σίμψον γράφει με τόση άνεση και χάρη που οι περισσότεροι συνάδελφοί του καλά θα έκαναν να πετάξουν τους φορητούς τους στον σκουπιδοτενεκέ και να βάλουν τα κλάματα.

Independent on Sunday

Κερδίζοντας άνετα μια θέση στα καλύτερα μουσικά βιβλία της χρονιάς, η “βιογραφία” αυτή υπερβαίνει κατά πολύ μια χρονολογική παράθεση γεγονότων, στίχων και δίσκων. Όπως ένας εγκληματίας που θέλει να τον πιάσουν ή ένας ήρωας που θέλει να το λατρέψουν, ο Μόρισι έχει προσφέρει αναρίθμητα στοιχεία για την προσωπικότητά του στους απαράμιλλους, τρομαχτικά ειλικρινείς στίχους των τραγουδιών του και σε άπειρες ξεκαρδιστικές και προκλητικές συνεντεύξεις.

Παίρνοντας συγχρόνως το ρόλο του συνηγόρου του Διαβόλου και τον ρόλο του συνηγόρου για την αγιοποίηση, ο Μαρκ Σίμψον μας προσφέρει το τελειότερο μέχρι ώρας ψυχολογικό προφίλ του πιο ευφυούς, πιο παρανοημένου, πιο γοητευτικού και πιο ανησυχητικού ποπ σταρ της Αγγλίας.

Κατά συνέπεια, ο αλήτης κι η άπιαστη θεία χάρη του αποτελούν την καρδιά της τέχνης του Μόρισι, ο τσόγλανος είναι η αρσενική μούσα του. Κατά μία έννοια, το όλο νόημα του να γίνει ποπ σταρ ήταν για να φέρει τον αλήτη, το Όμορφο Αρχίδι, στη ζωή του. Ο Marr ήταν ένας αξιαγάπητος αλητάμπουρας. Τον Rourke και τον Joyce θα μπορούσες να τους πάρεις για τσαντάκηδες, αν τους έβλεπες από τη γαλαρία με τα φώτα χαμηλωμένα. Οι θαυμαστές των Smiths ήταν μια συμμορία τρυφερών τσογλανιών. Το γκρουπάκι που δημιούργησε τώρα που κάνει σόλο καριέρα είναι ροκαμπιλάδες αλητήριοι. Ο λατρεμένος του Τζίμμυ Ντην ήταν παραβάτης, εντός και εκτός οθόνης. Οι πολυαγαπημένοι του New York Dolls, οι κουρελιάρες πρωτοπάνκ τραβεστί και συγκάτοικοί του στο δωματιάκι του σχεδόν όλη τη δεκαετία του ’70, ήταν αλήτες με φούστες, όπως κι ο ήρωάς του στα 80s, ο τραγουδιστής και μισοDead or μισοAlive, Pete Burns, ένας εκθαμβωτικός λιμενεργάτης με (ροκ εν ρολ) γυναικεία αμφίεση, τρομακτικός και πανέμορφος εξίσου.

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το κεφάλαιο 5 “It took a tattooed boy” εδώ. Το βιβλίο είναι out of print πλέον, αλλά υπάρχουν αρκετά ακόμα αντίτυπα αδιάθετα σπίτι μου διαθέσιμα για όσους το θέμα τους συγκινεί ιδιαίτερα. Όπως με συγκίνησε κι εμένα να μάθω ότι υπάρχει μια ταλαιπωρημένη, χιλιοταξιδεμένη κόπια από το βιβλίο σε φιλικά χέρια. Τα εναπομείναντα αντίτυπα είναι διαθέσιμα ασφαλώς χωρίς αντίτιμο, το μόνο που χρειάζεται είναι να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.