queer
Leave a comment

Battle tactics tips: #7 Παύετε να χρησιμοποιείτε μη κυριολεκτικές λέξεις, καταργείτε τα επίθετα και τα επιρρήματα.

“Προάγω αυτόν τον όρο (ηδονή), γιατί νομίζω ότι ξεφύγει από τις ιατρικές και φυσικοποιημένες υποδηλώσεις συμφυείς στην έννοια της επιθυμίας. Αυτή η αντίληψη έχει χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο, ως πλέγμα κατανόησης, ως βαθμονόμηση όσον αφορά τη φυσιολογικότητα: “Πες μου ποια είναι η επιθυμία σου και θα σου πω ποιος είσαι, αν είσαι φυσιολογικός ή όχι, και μετά μπορώ να νομιμοποιήσω ή να ακυρώσω την επιθυμία σου”. Η επιθυμία δεν είναι συμβάν αλλά σταθερό χαρακτηριστικό του υποκειμένου: παρέχει μια βάση πάνω στην οποία μπορεί να προσκολληθεί όλος αυτός ο ψυχολογικό-ιατρικός οπλισμός.

Ο όρος ηδονή από την άλλη, είναι παρθένα περιοχή, αχρησιμοποίητος, σχεδόν στερούμενος νοήματος. Δεν υπάρχει “παθολογία” της ηδονής, δεν υπάρχει “αντικανονική” ηδονή. Είναι ένα συμβάν “εκτός του υποκειμένου”, ή στα όρια του υποκειμένου, λαμβάνοντας χώρα σε αυτό το κάτι που δεν είναι ούτε του σώματος ούτε της ψυχής, που δεν είναι ούτε έσω ούτε έξω – με λίγα λόγια μια έννοια ούτε ανατεθημένη ούτε δυνάμενη να ανατεθεί.”

– Michel Foucault, “Η Γκέι Επιστήμη”

Οι μπάτσοι δεν είναι μπλε και πράσινοι, δεν είναι εκεί εξω, και δεν είναι μόνο ήδη μέσα μας. Το πιο φοβερό είναι ότι κάθονται δίπλα μας και μας δίνουν ένα ποτήρι νερό οταν διψάμε. “Οταν συνέρθεις, πάμε να χτίσουμε μαζί τη φυλακή σου, πουλάκι μου” ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ – ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.